ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αρχίσετε να διαβάζετε το ακόλουθο άρθρο εάν είστε γενικά ευαίσθητοι, δεν σας αρέσει η βαριά γλώσσα και οι σεξουαλικές αναφορές, δεν σας αρέσουν τα «παράξενα θέματα», ή αν γενικά έχετε την τάση να προσβάλλεστε εύκολα από διαφορετικό από τα συνηθισμένα πρότυπα χιούμορ. Δεν θέλω να προσβάλω κανένα και ήδη λογοκρίνω αρκετά τον εαυτό μου. Έχετε προειδοποιηθεί.
Καταρχήν, τι ορίζει η έννοια «Internet Φαινόμενο» ( ή αλλιώς, «Internet meme»); Ή μάλλον, ας λείπουν οι εγκυκλοπαιδικοί ορισμοί, και ας πάρουμε ένα υποθετικό παράδειγμα:
Σκεφτείτε ένα Σάββατο βράδυ, βγαίνετε έξω με την παρέα σας και ένας φίλος σας, σε μια πολύ αστεία (και άβολη για εκείνον) φάση, όντας τύφλα στο μεθύσι, τρέχει πάνω στο μπαρ, χωρίς ρούχα, και φωνάζοντας «είμαι μία βοσκοπούλα», γλιστρά και προσγειώνεται με τα μούτρα στο ψυγείο με τις μπύρες!
«Τυχαία» εσείς, κινηματογραφείτε την όλη φάση στο κινητό σας. Αφού αργότερα πάτε σπίτι σας και μετά αφού έχετε ξεράσει από τα γέλια βλέποντας το ανεκτίμητο («priceless») κλιπάκι για χιλιαστή φορά, αποφασίζετε να κατεβάσετε το βίντεο στον υπολογιστή σας, και να το στείλετε μέσω email σε καμιά δεκαριά κολλητούς σας για να πολλαπλασιάσετε το γέλιο σας.
Την ίδια «φαεινή» ιδέα όμως, έχουν και οι άλλοι δέκα φίλοι σας, όπου με τη σειρά τους στέλνουν το βίντεο σε άλλους δέκα ο καθένας, και συνεχίζει αυτή η ιστορία, μέχρι που ο φίλος σας καταλήγει να γίνει σε 48 ώρες, ρεζίλι ανά τον απανταχού Ελληνόφωνο πληθυσμό, και το σλόγκαν του «είμαι μία βοσκοπούλα» καταλήγει σε ring tones, t-shirts, και η φωτογραφία του wallpaper σε κινητά τηλέφωνα.
Χειρότερα, βρίσκεται και ένας που δεν έχει τι να κάνει, και φτιάχνει μία μικρή ιστοσελίδα με το βίντεο, το στέλνει και σε κανένα website community όπως το B3ta ή το Slashdot, και ιδού: τότε ξέρετε ότι είσαστε η αιτία να δημιουργηθεί ένα Internet φαινόμενο, και όλοι γελούν με τα χάλια του φίλου σας, και εσείς παρακαλάτε να μην σας ανακαλύψει ποτέ.
Παρατραβηγμένο νομίζετε; Τότε ας μου εξηγήσει κάποιος τι γυρεύει για τρίτη φορά στο inbox του email μου εκείνο το βίντεο που έλαβε χώρα σε φυλάκιο της Εθνικής συμΦοράς στην Άχνα, με τις ιδιαίτερες στιγμές μιας εν λόγω κυρίας με άλλους δέκα φαντάρους;
Λοιπόν, αφού με το παράδειγμά μου πήρατε μια ιδέα για το τι εστί «Internet Φαινόμενο», σε αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε (5 + 1 =) 6 από αυτά, όπου (με την αχρηστία τους) άφησαν εποχή στον Ιστό του Παραλόγου του Internet, συν ένα Κυπριακό πολύ σπέσιαλ!
Από απλές φωτογραφίες, μέχρι εξωφρενικές προσωπικότητες, μέχρι «θρυλικά» βίντεο (βλέπε «Άχνα») και ιδιαίτερες ιστοσελίδες, όλα αυτά είναι μερικές από τις αφορμές για τη δημιουργία ενός Internet Φαινόμενου.
Τα φαινόμενα που αναφέρουμε σε αυτό το τεύχος, ίσως να μην είναι ούτε τα πιο «τρανταχτά», «αστεία» και αντιπροσωπευτικά (αντιλαμβάνεστε ότι δεν θέλουμε να μας κατεβεί κανένας εισαγγελέας), αλλά δεν πειράζει: η νοητική σας υπόσταση πάλι θα υποφέρει, όπως έγινε ήδη και σε εκατομμύρια άλλους.
Call On Me
Όσες (και όσοι) από σας συμμετέχετε σε τάξεις aerobics, τότε ήδη θα έχετε πέσει κάτω και ψάλλετε τον απόλυτο ύμνο του γυμναστηρίου «Call On Me»!
Το συγκεκριμένο άσμα είναι πολύ δημοφιλές και στα clubs. Υπεύθυνος για το «Call on Me» (5 βδομάδες στα UK Top Charts) είναι ο κύριος DJ Eric Prydz, που βασίστηκε στο hit του Steve Winwood, «Valerie», του 1982.
Το βίντεο κλιπ του «Call on Me» (όπου και αυτό ήταν και η αφορμή του Internet φαινομένου) είχε σαν «πλοκή» μία τάξη aerobics με καλλίγραμμες κυρίες και μόνο ένα (τυχερό) άντρα, που επιδίδονταν σε ένα ιδιαίτερα αισθησιακό είδους αεροβικής «γυμναστικής», που ούτε λίγο πιο πολύ, προσομοίαζε με μία σύνθετη σεξουαλική πράξη.
Τόσος ήταν ο πανικός που προκάλεσε λοιπόν το εν λόγο βίντεο κλιπ, ώστε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που το κατέβασαν / αγόρασαν μέσω διαφόρων online υπηρεσιών. Διάφορες συντηρητικές οργανώσεις έδωσαν μάχη για την απαγόρευσή του από τη τηλεόραση, με μοναδικό αποτέλεσμα όμως να συμβάλουν στην περαιτέρω διάδοση της φήμης του!
Αργότερα όμως τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροπή: Εκατοντάδες ομάδες «χορευτών» άρχισαν να παράγουν τα δικά τους «βίντεο κλιπ», σατιρίζοντας το, και αντιγράφοντας τη χορογραφία. Μέσα στη γκάμα των «πρωταγωνιστών» βρίσκει κανείς παχουλούς αγύμναστους κυρίους στο σαλόνι τους, φοιτητές που δεν έχουν τι να κάνουν, στρατιώτες που κάνουν την πλάκα τους, έφηβες κοπελίτσες που… απελευθερώνονται… τα αποτελέσματα: Ξε-κα-ρδι-στι-κά!
Για να δουν και τα δικά σας (πεινασμένα) μάτια μερικά από αυτά τα πάμπολλα κλιπ που κυκλοφορούν στο Internet, δεν έχετε παρά να πάτε στο http://video.google.com ή στο www.youtube.com και να κάνετε search για «Call on Me».
(σημείωση για τους κυρίους αναγνώστες μας: Υπάρχουν δύο εκδώσεις του –αυθεντικού- βίντεο κλιπ: η Daylight και η Late Night).
Seanbaby
Ο Sean Reiley (άλλος: «Seanbaby») είναι υπεύθυνος για περισσότερα από ένα Internet Φαινόμενα. Γνωστός για το καυστικό, κυνικό και όχι-τόσο-αγνό χιούμορ του, συνέβαλε στη δημιουργία διαφόρων αξιοσημείωτων ιστοσελίδων, όπου με τη σειρά τους εξελίχθηκαν σε Internet Φαινόμενα από μόνες τους.
Μερικές ιστοσελίδες να ελέγξετε (κατά προτίμηση εκτός χώρου εργασίας και κολεγίου): http://www.fatchicksinpartyhats.com/ (ατέλειωτο σατανικό γέλιο), http://www.portalofevil.com/ (πύλη ανίερης πληροφόρησης και διασκέδασης), http://www.seanbaby.com/ (ωμά πράγματα)…
Θέλετε και άλλα; Στις ιστοσελίδες του Seanbaby που σας δώσαμε θα βρείτε links πολλών άλλων ιστοσελίδων παρόμοιου περιεχομένου.
Albinoblacksheep.com
Η παροιμία λέει: Δώστε σε κάποιον φαγητό, και θα χορτάσει για μια μέρα. Δώστε του όμως τη διεύθυνση http://www.albinoblacksheep.com και πιστέψτε με, θα σας αφήσει ήσυχους για τουλάχιστον ένα μήνα!
Πρόκειται για ακόμα ένα portal, όπου από το 1999, φιλοξενεί αστεία (;) videos, animations, εικόνες κλπ, τα οποία συνεισφέρουν χρήστες.
Απλά μνημειώδη.
Για το τι είδους συνεισφορές εννοούμε, δείτε αυτό το αντιπροσωπευτικό δείγμα: http://www.albinoblacksheep.com/flash/demented.php , και όσο αντέξετε!
<Κάποιος Διάσημος> Ate My Balls!
Εμ… η όλη «Ate My Balls» μανία (ή απλά «ΑΜΒ»), άρχισε το 1996, όταν ένας φοιτητής εν ονόματι Nehal Patel, είχε την «έμπνευση» να πάρει μερικές ζωγραφιές από ένα κόμιξ με τον Mr. T (βλέπε «The A Team»), και αλλάζοντας τις λεζάντες, να φτιάξει ένα σενάριο που να ισχυρίζεται ότι «Ο Mr. T Έφαγε Τις… Μπάλες Μου»! ( http://www.geocities.com/nkpatel/mrt/ ).
Λοιπόν, ότι και να κάπνιζε ο φίλτατος Nehal την ώρα που σκέφτηκε αυτό το πράγμα, πρέπει να κάπνιζαν το ίδιο χαρμάνι κι άλλοι πάααρα πολλοί. Ειδάλλως δεν εξηγείται τα εκατοντάδες άλλα παρόμοια sites που δημιουργήθηκαν, αφιερωμένα στο γεγονός ότι κάποιος (ή κάτι) διάσημος τους «έφαγε τις μπάλες»!
Μερικοί τίτλοι και πρωταγωνιστές: Mr. Bean ate my balls, King Kong ate my balls, Homer Simpson ate my balls, McDonald’s ate my Mcballs, Braveheart ate my balls, Dave Hasselhoff ate my balls, Monica Lewinsky ate my balls, Metallica ate my balls… η λίστα συνεχίζεται.
Πού μπορείτε να τα βρείτε; Δοκιμάστε αυτές τις συλλογές: http://members.tripod.com/~krazy_keith/Ballz.html και http://dir.yahoo.com/entertainment/humor/tasteless/ate_my_balls/ .
Mahir Çağrı
Ο Mahir Çağrı, κάτοικος Σμύρνης, αποτελεί κλασσικό παράδειγμα της περίπτωσης που αρκούν μόνο μερικές συνεχόμενες προωθήσεις (forward) κάποιου email, για να γίνει κάτι γνωστό ανά το παγκόσμιο σε μία νύχτα.
Ο Mahir λοιπόν, θέλοντας να έχει και αυτός τη δική του παρουσία στο Διαδίκτυο, έφτιαξε την προσωπική του ιστοσελίδα ( http://www.ikissyou.org/famous_site/famous_site.html ), όπου με τα λίγα Αγγλικά του δήλωνε τα θρυλικά: "I KISS YOU!!!!!!", "Who is want to come Turkey I can invitate...", "She can stay my home..." και "I Like sex". Συμπεριλαμβάνονταν φυσικά και οι ανάλογες φωτογραφίες με αυτόν, με τις συνοδευτικές λεζάντες που επεξηγούσαν με επίσης χάλια Αγγλικά (δεν συζητώ το ύφος) τα χόμπι του, τις χώρες που ταξίδεψε κλπ. Στο τέλος, δίνοντας τον αριθμό του κινητό του, προσκαλούσε όλες τις ωραίες κοπέλες να έρθουν να τις φιλοξενήσει στο σπίτι του!
Κάποιος όμως που βρήκε στο δρόμο του αυτό το «διαμάντι», θέλοντας να μοιραστεί το γέλιο με τους φίλους του, έστειλε τη διεύθυνση παρακάτω (σας θυμίζει κάτι αυτό το σενάριο;).
Το τι ακολούθησε μετά δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρουμε. Κοντολογίς λοιπόν ο Mahir Çağrı από άσημος δάσκαλος / δημοσιογράφος στη Σμύρνη, έγινε γνωστός ανά το παγκόσμιο. Επωφελούμενος όμως στο μέγιστο την απρόσμενη δημοσιότητα (βασικά όλος ο κόσμος γελούσε εις βάρος του), κατάφερε να κάνει τη τύχη του και να γίνει διάσημος.
Περιττών να πούμε τα πολλά άλλα sites που δημιουργήθησαν μιμούμενα το στυλ και το καλούπι της ιστοσελίδας του! Πχ: Osama bin Laden, Mr. T, Star Trek, Άγιος Βασίλης κλπ. Δείτε τα και γελάστε άπλετα λοιπόν: http://dir.yahoo.com/Entertainment/Humor/Computers_and_Internet/Internet/Web_Site_Parodies/Mahir/ .
και το αποτελείωμα:
Οι υπεύθυνοι των πλείστων Internet Φαινομένων συχνάζουν σε αυτόν το χώρο. Βασικά, ο ίδιος ο χώρος είναι ένα Internet Φαινόμενο από μόνος του, και επίσης αποτελεί εκκολαπτήριο τέτοιων καταστάσεων.
Χωρίς το /. (Slash - Dot .), το Internet δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε σήμερα.
Εάν ενδιαφέρεστε για τα πάντα, τότε αυτό το site είναι για σας: «News for Nerds. Stuff that matters».
και επί του πιεστηρίου, το καλύτερο για το τέλος: ένα Κυπριακό Internet Φαινόμενο!
Thegaroi.com (!)
Έχετε φανταστεί πως θα ήταν τα Star Wars, εάν κάποιοι έπαιρναν μερικά clip από τις ταινίες και τους έβαζαν Κυπριακούς χιουμοριστικούς διάλογους; Τώρα θα αναρωτιέστε «μα έσιει έτσι γάααρους που ήταν να κάτσουν να κάμουν έτσι μεγάλη μαλακία;».
Φανταστείτε τις ακόλουθες σκηνές:
Ο πατήρ Darth Vader (άλλος «κύριος Μαυροκέφαλος») είναι πολύ θυμωμένος με τον γιο του το Λούκη (Luke Skywalker), επειδή «έπαιξεν την αντένα της τηλεόρασης», λόγο του ότι «ήθελεν να βρει ένα πεζούνι που έκατσεν πάνω», με αποτέλεσμα «να χάσουν το πορνό που το LTV».
Ο Λούκης (άλλος «κύριος Johnny Walker») πάει να «αγοράσει δέκα Ρουμάνες» από τον κύριο Jabba («κύριος Μούχτης») για το πάρτι του παπά του το Σάββατο.
Ο Chui παίζει μούτσιο, και οι υπόλοιποι δεν μπορούν να το πιστέψουν.
Σοκαριστήκατε; Τότε δεν θα έπρεπε να διαβάζετε τώρα αυτή τη γραμμή επειδή η προειδοποίηση στην αρχή ήταν σαφής.
Λοιπόν, ξεχάστε το γλυκανάλατο χιούμορ των στερεότυπων ελαφριών «sitcom» κωμωδιών που έχετε συνηθίσει στην τηλεόραση της «Νέο-Κυπριακής» κουλτούρας.
Μέσω των προσαρμοσμένων / ντουμπλαρισμένων σε Κυπριακούς διάλογους κλιπ των Star Wars, οι thegaroi.com αποδίδουν το πραγματικό Κυπριακό χιούμορ που κάνει ο μέσος Κύπριος καθημερινά για να ξεδώσει. Αστεία για γυναίκες (ή άντρες αναλόγως), κουβέντες πλούσιες σε βρισιές, παλικαροσύνες / ψωροπερηφάνιες, για καμπαρέ, για τις βρομιές της Κυπριακής πραγματικότητας, εμπαιγμό πάσης μορφής εξουσίας (μάστρους, υπουργούς, προέδρους). Αυτό είμαστε.
Κατά τα άλλα αν δε συμφωνείτε, δεν πειράζει, άποψη της στήλης και άποψη δική σας. Δέστε το απλά σαν χιούμορ και απολαύστε το πρώτο και καλύτερο Internet Φαινόμενο Made in Cyprus! Τα παλικάρια (Αλέξης Ανδρέου και Αλέξανδρος Φεραίος) κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους και αυτό που κάνουν να τύχει αναγνώρισης. Η δημοτικότητα της ιστοσελίδας τους είναι ψηλή, μερικές αναφορές στον Τύπο καθώς και αρκετές αναφορές στο διαδίκτυο. Προσωπικά και όσους ξέρω που είδαμε τα κλιπάκια (ειδικά το πιο πρόσφατο), κλαίγαμε από τα γέλια και τα βλέπαμε ξανά και ξανά για μέρες! Και σε κάποια φάση, όταν κάποιος τα δει πολλές φορές, ορισμένες από τις ατάκες υιοθετούνται.
Τραβάτε λοιπόν στη διεύθυνση thegaroi.com και διαπιστώστε από μόνοι σας ότι το ΚΨΜ της Σκοτεινής Πλευράς καλά κρατεί (όταν δεν είναι με άδεια ο σουβλιτζιής), το μενού είναι ενισχυμένο και ο κύριος Vader απαιτητικότατος («2 σίκλες τραχανά τζιαι μια φάουσα κούπες» μεταξύ άλλων). Α, και δε συγχωρεί λάθη.
Ορέστης Τριγγίδης.
orestis@tringides.com , www.amalgamacy.info
( Αρχική Έκδοση: Περιοδικό StudentStyle / StudentClick www.student-style.net )
Τα μαγκόπαιδα της Λαϊκής Τράπεζας το έβαλαν στο site τους (χωρίς να κόψουν τίποτα): http://www.whatsup.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=2481&tt=graphic&lang=l1